Podcast anbefalinger

Viel Spaß!

Hvordan reagerede en af verdens mest magtfulde kvinder, da amerikanske George Bush forsøgte at give hende nakkemassage midt under et møde? Hvordan ser en Barbie-dukke af den tyske kansler Angela Merkel ud? Hvad er det, Merkel kan, der har holdt hende ved magten i Tyskland i 16 år?

Det og meget mere kan du få svar på, hvis du lytter til DR’s podcast ‘Stjerne og Striber – Ta’r til Tyskland’. Podcasten får min varmeste anbefaling af flere årsager.

Værterne, international korrespondent Stephanie Surrugue, Tysklands korrespondent Michael Reiter og udenrigsjournalist Lasse Engelbrecht leverer viden og sjove detaljer om “Mutti” på en top underholdende, men respektfuld måde fra udvalgte steder i Tyskland. Og så har de ‘spitzenklasse’ lydklip med Die Kanzlerin. Der er en super god energi mellem værterne, der også taler med andre, der ved noget om Merkel, fx Helle Thorning-Schmidt. Så du får valuta for pengene her, hvis altså du godt kan lide et mix af viden og underholdning.

Læg mærke til, hvordan værterne bruger historier og steder til at formidle viden, der elles kan virke lidt tør. Det gør det både lettere og sjovere at fordøje. Min eneste anke er, at nogle af episoderne bliver lidt for lange. 37 minutter er lang tid at holde koncentrationen – også selvom indholdet er godt.

Du finder podcasten her:

https://www.dr.dk/radio/p1/stjerner-og-striber-podcast

PS: Hvis du vil vide, hvordan Merkel reagerede på massagen, så klik dig ind på youtube videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=RVvrNJHiuj8

Podcast med historiefortællingen

Hårene rejser sig på mine arme, imens jeg lytter til en fortælling i min podcast-app en tidlig morgen. Faktisk står jeg ude på mit badeværelse og er ved at gøre mig klar til dagens pligter, da This American Life, episode 745, Getting Out, får mig til at stivne. Min søn på 5 farer rundt og smider kastestjerne på mig, så jeg forsøger at holde tårerne tilbage, imens historien folder sig ud.
Det er bare én af de effekter brug af historiefortælling kan have på os!

Begge ben plantet i en kanal
Denne historie er centreret omkring en telefonsamtale mellem amerikanske Kirk Johnson, der befinder sig i Californien, og afghanske Ajmal, der står med begge ben plantet i en kanal ude foran lufthavnen i Kabul, Afghanistan.
Ajmal befinder sig midt i et det gigantisk kaos, der udspiller sig i Kabul, efter amerikanerne har meddelt deres exit, og Taleban hastigt rykker nærmere og nærmere. Tusindvis af afghanere prøver desperate at komme ud af landet. Det er mandagen før den store eksplosion i lufthavnen i Kabul. Kirk har aldrig mødt Ajmal, men nu prøver han over telefonen at hjælpe Ajmal og hans familie til Canada.
Jeg har hørt historien om situationen i Kabul mange gange. Set nyheden i TV Avisen, læst om den i aviserne, og hørt eksperter udtale sig om den i radioen, men det er denne historie, der rammer mig lige i hjertekulen, og får mig til på et følelsesmæssigt plan at forstå, hvad der foregår. Det er denne historie, der skaber identifikation og empati med Ajmal og alle de andre afghanere, der står i samme, desperate situation. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvor mange af dem, der også har en 5-årig, der før fór rundt om benene på dem og legede?

Følelsesmæssig forståelse af en historie
Historien er både vigtig og et godt eksempel på, hvordan man med særlige greb, kan gøre en historie nærværende, skabe identifikation og sætte gang i lytterens følelsesmæssige forståelse af indholdet.
Jeg kan kun anbefale dig at lytte til den, og til resten af episoden, der indeholder flere spændende historier om at forsøge at slippe væk fra tilsyneladende umulige situationer.

https://www.thisamericanlife.org/

 #podcast #Afghanistan #storytelling